luni, 21 septembrie 2009

mica observatie pe marginea unei schimbari de paradigma

ii dau dreptate unei prietene care spune, referindu-se la generatia celor care au acum 20-24 de ani, ca "tinerii astia s-au nascut obositi", orice mic efort li se pare o piatra de moara iar orice indatorire a virstei, o mare favoare. intr-adevar, multi dintre noi faceam mai multe la virsta lor, si fara sa ne plingem atit. probabil ca am fost ultima generatie de dupa revolutie care a prins tranzitia aceea lunga, in care s-a cam batut pasul pe loc. modalitatile noastre de distractie nu difereau mult de ale celor care au trait adolescenta in comunism. dar nu despre cum se distreaza tinerii in ziua de azi vreau sa scriu, pt ca e firesc sa fie o evolutie sau involutie, in orice caz, o continuitate, si nici n-as vrea sa incep sa dau exemple din viata mea, e enervat si pentru mine sa spun unui pusti "ce stii tu, ziua mergeam la fac. si noaptea lucram la aeroport". ma simt dintr-odata batrina si neintelegatoare. insa intilnesc tot mai multi tineri, in mijlocul adolescentei sau imediat dupa, total debusolati, fara chef si energie, aceeasi privire absenta cind vine vorba "unde vrei sa mergi la facultate", aceeasi lipsa de pasiuni. fara sa sune pompos, o lipsa a obiectului dorintei. fara sa sune sexist, la baieti am vazut ca e mai grav decit la fete. cum sa-i trezim pe copiii astia, sa le deschidem ochii ca trece viata pe linga ei in momentele cele mai frumoase, fara sa te dai pe tine drept exemplu, chiar si negativ ? dar oare are vreun sens ?

6 comentarii:

  1. Trebuie neaparat treziti! Si pe aici ii vezi umbland in transa parca. Nu sunt toti asa dar minoritatea e calcata in picioare. Ne punem speranta in ce creste la noi in ograda, chiar daca pana ajung ai nostri la varsta respectiva am avut o generatie sincopata......sau?

    RăspundețiȘtergere
  2. poate fiecare generatie spune despre cea care vine din urma ca e asa si pe dincolo, nu stiu. in timp o sa vedem ce si cum, insa ramin cu ideea ca astia micii sint cam inactivi si fara chef :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai perfecta dreptate!
    Doar o mica observatie, eu incerc de multe ori sa ma gandesc cum vedeau parintii nostri generatia care avea pe vremea lor 20 de ani, e un exercitiu interesant.
    Dar uneori ma simt batrana cand ma gandesc ca mi se pare ca societatea involueaza, ca se duce tot mai de rapa...

    RăspundețiȘtergere
  4. @simona: nu stiu daca e relevant, cu totii traiau in comunism, societatea nu evolua ca acum; nu stiu, nu sint specialist in asta, dar sper sa nu uit si cu prima ocazie o sa-i intreb pe ai mei;

    @pescarusu: mda, prea multi inlocuitori ? poluati in cap? sau drogati? nu, ne referim la cei aparent sanatosi..

    RăspundețiȘtergere
  5. In orice caz, daca e sa-i "trezim" cumva, trebuie musai vorbit pe limba lor, nimic aparent serios, totul invers

    Evident, nu se intelege nimic din ce-am spus, dar ideea e ca suflul momentului mi se pare supus filozofiei "inversiste", may I :))

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin